Contramestre Doda

doda3Bem Vindo! Welkom!
Ik ben Contramestre Doda.

Capoeira is mijn passie, mijn leefstijl en ik breng dit met veel enthousiasme over aan mijn leerlingen. Centraal in mijn capoeira trainingen staat het overbrengen van capoeira in zijn totaliteit en zijn roots. Capoeira is een vechtkunst met zeer veel bijzondere aspecten zoals muziek de oneindige variëteit aan technieken, filosofie en cultuur. Dit alles maakt capoeira tot wat het is. Een intrigerende, verrassende vechtkunst.

Voorop staat dat je met plezier traint waardoor je je fysieke en persoonlijke grenzen ongemerkt in razend tempo verlegd. Capoeira is in essentie een vechtkunst. In de training leer en maak je gebruik van deze technieken. Capoeira is een ‘spel’ in die situaties die het toestaan. In de training staat dat ‘spel’ en kameraadschap voorop.

Vamos jogar! Laten we gaan spelen!

 

Nieuwsgierig naar mijn ervaringen en achtergrond?

Mijn naam is Jorge Lopes da Silva. In 1972 werd ik geboren in Natal in het Noordoosten van Brazilië. Binnen capoeira en ook daarbuiten ben ik bekend als Doda. In 1985 op mijn 13e begon ik capoeira te beoefenen bij de groep Negros de Aruânda van de contramestres en broers André en Emerson. Deze groep was een onderdeel van de capoeiraschool Naçional de Origem Angola van Mestre Marcos uit Natal en na verloop van tijd begon ik daar te trainen.

In 1994 richtte ik samen met professor Zé de groep Planet Capoeira op en werd ik Contramestre gedoopt door Mestre Marcos tijdens de 1e batizado van mijn groep.
Als contramestre van Planet Capoeira gaf ik training op verschillende locaties aan een groot aantal leerlingen. Daarnaast werkte ik als docent Capoeira in het basisonderwijs, middelbaar onderwijs en binnen verscheidene projecten met als doel via capoeira de maatschappelijke kansen van kinderen en jongeren te vergroten. Binnen Brazilië heb ik veel gereisd om verschillende capoeirascholen te bezoeken en mijn kennis te verbreden. Naast capoeira heb ik fanatiek BJJ (brazilian jiu jitsu) boefent en diverse andere vechtsporten.

Sinds 2006 woon ik in Nederland en heb ik mijn eigen Capoeira school die inmiddels Planeta Capoeira heet. Ik geef trainingen in en om Utrecht en Wageningen aan zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Naast het geven van deze trainingen wordt ik vanuit diverse landen in Europa uitgenodigd om workshops te geven aan capoeira leerlingen en docenten van capoeirascholen aldaar. Uiteraard is dit een uitwisselingsproces wat mijn kennis van capoeira telkens vergroot en wat mij stimuleert om mijzelf te blijven ontwikkelen in de fascinerende wereld van capoeira.