Planeta Capoeira

Wil je Capoeira trainen onder leiding van een Braziliaanse docent die alle aspecten van capoeira aan bod laat komen? dan ben je bij Planeta Capoeira aan het juiste adres! Contramestre Doda maakt jou wegwijs in de technieken van aanval en verdediging, acrobatische moves, de muziek, het spel, de cultuur en filosofie die capoeira maken tot wat het is! Contramestre Doda is een enthousiaste, betrokken docent met oog voor de individuele leerling. Bij Planeta Capoeira train je in een sportieve, vriendschappelijke en uitdagende sfeer! Bij Planeta Capoeira voel je je welkom en krijg je de ruimte om jezelf op fysiek vlak en als mens te ontwikkelen. Planeta Capoeira en haar leerlingen organiseren regelmatig capoeira of andere activiteiten.

Bij Planeta Capoeira kan iedereen capoeira leren, jong tot oud, meisjes & jongens, vrouwen & mannen.
Wij geven capoeira trainingen rondom Utrecht en Wageningen maar we verzorgen ook diverse workshops en shows door het hele land.

Jaarlijks organiseert Planeta Capoeira een groot evenement waar leerlingen opgaan voor hun graduatie in de vorm van een capoeira-koord: de BATIZADO & TROCA DE CORDAS. De batizado (doop) is het behalen van het 1ekoord. In de jaren daarop volgend tijdens de TROCA de CORDAS (wisselen van koord) ontvangen leerlingen hun hogere koorden.

De BATIZADO is een groot en belangrijk feest waar alle leerlingen van de verschillende lessen van Planeta Capoeira bij elkaar komen samen met capoeiristas van andere groepen. Leerlingen komen volgens de traditie allemaal in capoeira kleding van Planeta Capoeira. Het leuke aan de batizado is dat die dag verscheidene capoeira professores (leraren) en mestres (meesters) van andere groepen en vanuit andere landen uitgenodigd worden om les aan de leerlingen te geven. Tijdens de batizado spelen de leerlingen met deze leraren en mestres om hun koord te verdienen. Er wordt veel capoeira gespeeld en geleerd daarbij zijn er absoluut veel mooie moves & tricks te zien. Natuurlijk vinden wij het heel leuk als die dag ook de ouders aanwezig zijn om te kijken naar de vorderingen en Batizado van hun kind.

De BATIZADO gaat als volgt: er wordt een grote RODA (capoeira kring) gevormd waarbij iedereen zingt, klapt, muziek maakt en capoeira speelt. De professores en mestres spelen met alle leerlingen ombeurten in de RODA. De leerlingen laten tijdens dit spel zien wat ze geleerd hebben, waar ze goed in zijn en proberen zich zo goed mogenlijk te verdedigen. Dit verdedigen is een belangrijk onderdeel van de batizado omdat professores en mestres tijdens het spel kijken hoe creatief de leerling hiermee omgaat.

Na het spel krijgt de leerling van de professor/mestre waarmee het gespeeld heeft zijn koord en…. erg leuk!!!….een capoeira APELIDO (een capoeira bijnaam) waarmee het binnen de capoeirales aangesproken zal worden. De bijnamen zijn altijd positief en kunnen iets zeggen over iemands karakter, manier van spelen of andere eigenschap van het kind. Wat goed is om te weten is dat elke leerling die met regelmaat getraind heeft een koord ontvangt.
Bij de batizado telt de persoonlijke vordering. Iedereen speelt anders en het is leuk dat in het spel terug te zien.
De batizado is een sportieve, mooie en onvergetelijke bijeenkomst!!!

 

69875_513731088666229_1643726876_n