Workshops scholen & BSO’s

Bent u op zoek naar een unieke invulling van de jaarlijkse sportdag, het naschools aanbod, thema of projectdag op school? Wilt u als BSO of Sport-BSO een verrassende cursus aanbieden of een aanstekelijke workshop tijdens een themaweek?
Planeta Capoeira krijgt iedereen enthousiast en in beweging! Plezier, sportiviteit en kennismaken met de Braziliaanse cultuur staat voorop!
Met een capoeira workshop is succes verzekerd!

Planeta Capoeira Trining kids

SCHOLEN

Voor scholen verzorgt Planeta Capoeira workshops, clinics en cursussen op maat voor jonge en oudere kinderen, Basis en Middelbaar onderwijs, onderschools, tussenschools (pauzes) of naschools (VSD ed.). De workshops ijn zowel geschikt voor kleine als grote groepen kinderen of jongeren.
De docenten zijn allen in het bezit van een VOG en hebben de cursus VREEMDZAME SCHOOL afgerond.

 

BSO’s

Voor BSO’s verzorgt Planeta Capoeira cursussen van 4, 6, 8 of 10 lessen en tevens 1-malige workshops tijdens thema/vakantieweken ed.

Docent

De workshops worden veelal gegeven door Jorge Lopes da Silva binnen capoeira beter bekend als Doda. Hij is Braziliaans en kan als geen ander alle aspecten van capoeira over brengen. Doda heeft ruim 20 jaar ervaring in het trainen van kinderen, jongeren en volwassenen in zowel Brazilië als Nederland. Ook de overige docenten zijn zeer bekwaam zowel binnen capoeira als in het werken met kinderen. De docenten zijn allen in het bezit van een VOG en hebben de cursus VREEMDZAME SCHOOL afgerond.
De workshops worden altijd afgestemd op de leeftijd en het niveau van de kinderen of jongeren.

CAPOEIRA in het kort

Capoeira is een spectaculaire Braziliaanse gevechtskunst met Afrikaanse wortels. Het is een mix van gevecht (aanval & verdediging), acrobatische moves en muziek. Capoeira wordt beoefend als een spel waarbij 2 spelers elkaar middels aanval en verdediging te slim af proberen te zijn. Bij capoeira bestaan de bewegingen grotendeels uit combinaties van (draaiende) trappen, ontwijkende bewegingen, acrobatische moves en sprongen die in elkaar overvloeien. Zo kun je naast de verscheidene kicks ook gave moves zoals een salto leren. Bij Capoeira wordt het hele ‘spel’ geleid door de muziek die gevormd wordt door een aantal prachtige Braziliaanse instrumenten, capoeira-liedjes en het klappen op het ritme hiervan.

WORKSHOP inhoud

Tijdens de workshops maken kinderen kennis met alle elementen van capoeira: aanval, verdediging, het ‘spel’, de instrumenten & liedjes. De kinderen trainen een aantal basiswegingen individueel en vervolgens in 2-tallen zodat aanval en verdediging afgewisseld kan worden. Tijdens de ‘Roda’ ofwel de kring spelen telkens 2 deelnemers capoeira met elkaar terwijl de anderen muziek maken. Tijdens de workshops maken kinderen kennis met de basis van capoeira, hebben ze plezier en zijn ze sportief bezig!
Fysieke grenzen worden spelenderwijs verlegd en het zelfvertrouwen vergroot!

Wat maakt capoeira zo interessant voor zich ontwikkelende kinderen?

Capoeira is met name een SOCIAAL gebeuren waarbij gevecht, spel, muziek en cultuur bij elkaar komen. Een belangrijk aspect van capoeira is samenwerken op een non-verbale manier middels een fysieke dialoog van bewegen en muziek. Wederzijds respect is daarbij van groot belang. Door de diversiteit bij capoeira krijgt elke persoon de kans zijn eigen talenten te ontdekken en grenzen te verleggen. Capoeira zorgt voor een actieve sfeer en positieve energie waardoor improvisatie en creativiteit vrij spel krijgen.
Capoeira draagt bij tot een betere lichaamsbeheersing en zelfbewustzijn en vergroot het zelfvertrouwen in het eigen kunnen en het zichzelf laten zien in een groep. De weerbaarheid wordt enorm vergroot